ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο πολιτισμός σε πρώτη προβολή!

#

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

«Στήνω» έναν κόσμο παίζοντας...

Εισηγητής: Γεωργία Ρούβαλη

Ως εκπαιδευτικοί & γονείς γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι είναι ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη της ανθρώπινης φύσης.

Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι το παιδί θα έρθει σε επαφή με:

  • μία πηγή πολιτισμού 
  • ένα μέσο ευαισθητοποίησης, όχι μόνο στο θέατρο αλλά και στη γενικότερη πολιτιστική του εκπαίδευση
  • ένα μέσο αυτογνωσίας και ενθάρρυνσης 
  • τις ικανότητες και δεξιότητές του
  • τα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας 
  • βιωμένες εμπειρίες
  • τον εαυτό του
  • τον κόσμο
  • την ομάδα

Οι θεματικές προσαρμόζονται πάντα στις ανάγκες των «παιχτών» και εστιάζουν τόσο στην ενδυνάμωση και την ακεραιότητα του εαυτού, όσο και στην ελεύθερη έκφραση και παραγωγικότητα του νου.

Κινητικές ασκήσεις, παιχνίδια φαντασίας, συγκερασμός τεχνών και ιδεών σε μία μόνο δράση. Ένα παιχνίδι φτιαγμένο κάθε φορά από τα ίδια τα παιδιά, οργανωμένο στα μέτρα τους, έξω από τις συμβάσεις του κόσμου των ενηλίκων. Προσωπική αντίληψη, σωματική πειθαρχία, φαντασία, έκφραση!

Μία βιωματική διαδικασία που προκαλεί καλλιέργεια εαυτού καθώς οι παίχτες επικεντρώνονται στο εδώ και το τώρα του παιχνιδιού, δοκιμάζουν συμπεριφορές, γνωρίζουν τέχνες και τεχνικές. Μέσα από την ελεύθερη έκφραση, την παρατήρηση και τη δόμηση της μοναδικής σύμβασης στην οποία θέλω να ζήσω, αποδέχομαι τον ιδιαίτερο εαυτό μου τόσο εγώ όσο και η ομάδα.

Το θεατρικό παιχνίδι προκαλεί τη συμμετοχή των παιχτών σε ένα σταθερό πλαίσιο επικοινωνίας και συνεργασίας χωρίς ανταγωνισμό και αντιπαλότητα. Χωρίς όρια στο που θα συμβεί αλλά με κανόνες, με ρόλους που δεν αποτελούν απλή αποστήθιση αλλά με ρόλους που είναι αποτέλεσμα φόρτισης και φώτισης, αυτοσχεδιάζω και επιλέγω το δικό μου ιδιότυπο τρόπο επικοινωνίας με την ομάδα μου. Η εμπειρία είναι εκείνη που θα με κάνει να κατανοήσω, να διευρύνω κώδικες και να ορίσω τη θέση μου μέσα σε μια κοινωνία.Μέσο συμβολικής έκφρασης, τροφοδότησης, ενέργειας και εκπαίδευσης, άρρηκτα συνδεδεμένο με το θέατρο, αλλά τόσο διαφορετικό.

Ας κάνουμε λοιπόν μια «φασαρία» αλλιώτικη από αυτή της πόλης μας. Ας ζήσουμε παίζοντας ένα αυθόρμητο, άμεσο και δημιουργικό συμβάν. Ας κάνουμε τη σκέψη μας παραγωγική, ας επινοήσουμε το δικό μας αύριο...και που ξέρεις; Μπορεί μια μέρα το παιχνίδι να μην τελειώσει ποτέ...!


Συχνότητα: Σάββατο 17:00-19:00

Διάρκεια σεμιναρίου: 12 εβδομάδες


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΣ

Τα σεμινάρια συμπληρώνονται από προβολές, εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις κι άλλες ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δράσεις. Το όραμά μας βασίζεται αφενός μεν σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές μεθόδους κι αφετέρου στην κοινωνική μας συν-αίσθηση.

Ο «ΚινηματογραΦΩΣ» υποστηρίζει τη θέληση του ανθρώπου να εκφράζεται μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς αυτό να θεωρείται πολυτέλεια αλλά ζωτική αναγκαιότητα.

Ειδικά στην εποχή μας, όπου η οικονομική κρίση δε μαστίζει μόνο την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και τις πνευματικές-πολιτισμικές μας αξίες.