ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο πολιτισμός σε πρώτη προβολή!

#

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ & ΜΟΥΣΙΚΗ

Από την παρτιτούρα στην οθόνη

Εισηγητής: Τζένη Αρσένη

Ο κινηματογράφος είναι η πεμπτουσία της σύνθεσης των τεχνών. Η μουσική είναι από τη φύση της τέχνη απαλλαγμένη από οποιοδήποτε περιορισμό, υπερβαίνει κάθε πρωτογενές γλωσσικό εμπόδιο και ενώνει όλους τους πολιτισμούς.

Στις συναντήσεις μας, θα εξετάσουμε την οργανική παρουσία της μουσικής στον κινηματογράφο, από τον βωβό μέχρι σήμερα, καθώς και τη δημιουργία ενός ξεχωριστού είδους, του μιούζικαλ, στο σινεμά.

Θα μελετήσουμε τις αισθητικές εξελίξεις στη μουσική και το χορό και πώς αυτές καθόρισαν τη διαμόρφωση του μιούζικαλ στον κινηματογράφο. Θα προσεγγίσουμε κοινωνιολογικά το περιεχόμενο των ταινιών καθώς και τις διαφορές στην πρόσληψη του μουσικού είδους από το θεατή.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει:

  •  Αισθητικές εξελίξεις κατά τη μετάβαση από τον βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο
  • Μελέτη της επίδρασης της μουσικής σε κλασικές σκηνές του κινηματογράφου
  • Προβολές ταινιών και συζητήσεις (ενδεικτικά, Top Hat – μουσική Irving Berlin, Les Parapluies de Cherbourg – μουσική Michel Legrand κ.α.
  • Πρακτική εφαρμογή διαφορετικών μουσικών θεμάτων σε σκηνές του βωβού κινηματογράφου 


Συχνότητα: Παρασκευή 18:00-20:00

Διάρκεια σεμιναρίου: 12 εβδομάδες

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΣ

Τα σεμινάρια συμπληρώνονται από προβολές, εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις κι άλλες ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δράσεις. Το όραμά μας βασίζεται αφενός μεν σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές μεθόδους κι αφετέρου στην κοινωνική μας συν-αίσθηση.

Ο «ΚινηματογραΦΩΣ» υποστηρίζει τη θέληση του ανθρώπου να εκφράζεται μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς αυτό να θεωρείται πολυτέλεια αλλά ζωτική αναγκαιότητα.

Ειδικά στην εποχή μας, όπου η οικονομική κρίση δε μαστίζει μόνο την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και τις πνευματικές-πολιτισμικές μας αξίες.