ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο πολιτισμός σε πρώτη προβολή!

#

ΘΕΩΡΙΑ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Είμαστε όλοι κινηματογραφιστές

Εισηγητής: Μάριος Π. Παπαγεωργίου

Το γλωσσάρι του κινηματογράφου είναι η «γλώσσα» του ματιού μας και των αισθητηρίων οργάνων μας που διαμορφώνουν τον πνευματικό μας κόσμο, το ψυχικό μας βλέμμα.¨

Με άλλα λόγια, η Έβδομη Τέχνη βάσισε τη γραμματική και το συντακτικό της πάνω στον ευαίσθητο μηχανισμό της οπτικής μας αντίληψης, καθώς επίσης ικανοποίησε το αρχέγονο απωθημένο της φαντασίας, δωρίζοντας ύλη στο φαντασματικό κόσμο του νου. Γιατί πολύ απλά… ο κινηματογράφος υπάρχει μέσα μας.

Προσεγγίζοντας λοιπόν τον κινηματογράφο ως γλώσσα, σκοπός του κύκλου σεμιναρίων είναι να σκιαγραφήσει τον τρόπο με τον οποίο η εικόνα και ο ήχος εκπληρώνουν τη βασική λειτουργία της αφήγησης. Εστιάζοντας αρχικά στα επί μέρους τεχνικά και αισθητικά ζητήματα που αποτελούν τη μαγιά κάθε κινηματογραφικού έργου, θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε πώς τα ίδια αυτά ζητήματα μεταποιούνται ανάλογα με την εθνική κουλτούρα, την Ιστορία, την κοινωνική εξέλιξη και την τεχνολογία, διαμορφώνοντας την προσωπική πορεία του κάθε σκηνοθέτη.

Συνεπώς, η αισθητική αποτίμηση είναι αδύνατον να αποκλείσει την κριτική, που δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από αυτό που ονομάζουμε «κρίση»˙ κάτι για το οποίο προσβαλλόμαστε όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι δε διαθέτουμε.

Κάθε θεατής είναι λοιπόν κι ένας εν δυνάμει κριτικός, ο οποίος καλείται να καλύψει την απόσταση, που χωρίζει το κάθισμά του από την οθόνη, ενεργοποιώντας το υποκειμενικό του βλέμμα.

Αν και παρεξηγημένη, η κριτική κινηματογράφου δεν παύει να αποτελεί μια πνευματική υπόθεση –ισάξια του να κάνεις κινηματογράφο– έστω κι αν αποτελεί ένα μετα-λόγο πάνω σε μια ήδη υπάρχουσα δημιουργία.

Γι’αυτό το λόγο τα σεμινάρια αποτελούν και την αφορμή ενός καλέσματος…

 • να διεισδύσουμε στο «αφηγηματικό ήθος» των ταινιών
 • να διατυπώσουμε την κρίση των εμπειριών μας πάνω στις εικόνες και τους ήχους των μυθοπλαστικών κόσμων που διασταυρωνόμαστε

Τα σεμινάρια, πλαισιωμένα από προβολές, περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:

 • Δημιουργία-διαμόρφωση και εξέλιξη εκφραστικών μέσων
 • Αισθητική περιεχομένου & Αισθητική μορφής
 • Ρεαλισμός και Διάπλαση
 • Η ψυχολογία και η θέση του θεατή απέναντι σε μια ταινία
 • Μεθοδολογία κριτικού λόγου
 • Η ιστορία της κριτικής
 • Τα είδη της κιν/φικής κριτικής και η επίδρασή της στην παραγωγή-δημιουργία των ταινιών
 • Το «εγώ» του κριτικού, οι παθογενείς πειρασμοί της κριτικής γραφής και η «έμμεση» παραγκώνιση του κιν/φικού έργου
 • Κριτική: καταναλωτισμός ή το άνοιγμα του βλέμματος;


Συχνότητα: Τετάρτη 20:00-22:00

Διάρκεια σεμιναρίου: 12 εβδομάδες

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΣ

Τα σεμινάρια συμπληρώνονται από προβολές, εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις κι άλλες ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δράσεις. Το όραμά μας βασίζεται αφενός μεν σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές μεθόδους κι αφετέρου στην κοινωνική μας συν-αίσθηση.

Ο «ΚινηματογραΦΩΣ» υποστηρίζει τη θέληση του ανθρώπου να εκφράζεται μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς αυτό να θεωρείται πολυτέλεια αλλά ζωτική αναγκαιότητα.

Ειδικά στην εποχή μας, όπου η οικονομική κρίση δε μαστίζει μόνο την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και τις πνευματικές-πολιτισμικές μας αξίες.